Tulisan ini adalah contoh yang kedua kepada tajuk sebelum ini. Cuma terasa terlalu panjang untuk dimuatkan dalam risalah Bicara Minda dan Hati. 

Sebagai warganegara… 

“Kita mahukan Daulah Islamiyah.”

 

“Runtuhkan Jahiliyah…” mungkin begitu sinonim kita mendengar kata-kata tersebut bagi mereka yang mempunyai semangat Islam yang tinggi.

 

Tidak tepatkah matlamat itu. Ya, pastinya tepat. Namun seruan yang hebat itu, andai tidak dipandu dengan strategi yang jelas, mungkin hanya menimbulkan polemik di dalam masyarakat. Apa jawapan kita, seandainya ditanya oleh mereka yang sememangnya sedikit alergi dengan terminologi itu, anda menyeru kepada negara Islam, apa ciri-ciri negara Islam?

 

Jawapan sekadar mengungkapkan mestilah berdasarkan Quran dan Sunnah dan mengikuti model Khulafa’ Ar-Rasyidin pastinya akan menimbulkan pelbagai persoalan lagi. Masalah yang kian berevolusi sejak 1400 tahun, meskipun mempunyai persamaan dari sudut coraknya, pastinya memerlukan jawapan yang lebih jelas daripada itu.

 

Maka, di sebalik kesibukan kita dalam mendidik diri menjadi insan yang sahih ibadah dan sejahtera aqidahnya yang dengan tegas saya nyatakan bahawa ini adalah sebahagian daripada keutamaan kita, ambillah sedikit masa “menjenguk” apa yang Islam tawarkan dalam persoalan politik dan negara Islam dalam konteks yang lebih kontemporori.

 

Bukankah Islam itu syumul? Bahkan usul pertama daripada usul 20, Hasan al-Banna rh ada menyatakan tentang Islam itu  adalah daulah dan tanah air?

 

Janganlah semata-mata kita rasakan kita bukan ahli politik menyebabkan kita secara tidak sengaja telah meninggalkan suatu bahagian daripada Islam, iaitu urusan daulah dan politik.

 

Selesai membaca Fiqh Daulah tulisan Syeikh Qaradhawi hfz dan Islam dan Demokrasi tulisan Tuan Guru Haji Hadi sedikit sebanyak memberikan banyak pencerahan buat saya dalam hal ini. Pelbagai syubhat tentang politik Islam telah dijawab dengan baik dalam Fiqh Daulah.

 

Oleh itu, sebagai promoter tanpa bayaran, bagi mereka yang berpeluang untuk memiliki buku-buku ini, silalah dapatkan. Bagi sahabat-sahabat seAdelaide, saya sudi memberi pinjam andai ada yang mahu meminjam. Percuma Insyaallah =)

shah2873

P/S: Silalah jemput ke perpustakaan mini saya di Town House 49 =)

Advertisements