Dari hati


Bungkusan untukku

Aku terlihat sekeping kad berada di tangga rumahku. Sudah menjadi kebiasaan ahli-ahli rumahku, setiap sampul surat akan diletakkan di tangga rumah kami. Seringkali kubiarkan sahaja, melainkan sekiranya surat itu ada namaku tertera.

Kad kali ini dihantar oleh Australian Post kepadaku, menandakan ada bungkusan yang perlu kuambil dari Pejabat Post Australia.

cover_01.gif

Aku Terima Nikahnya…

Aku tersenyum, gembira…

“Umi, sampaikan ucapan terima kasih pada Long. Pesan kat Long, bungkusan telah sampai dengan selamat,”kataku pada Umi melalui telefon.

Pada keesokan harinya, pagi lagi aku sudah ke pejabat pos, untuk mengambil bungkusan.
Aku bergegas pulang, tak sabar rasnya untuk membukanya. Dua buah buku akademik, beserta sebuah buku yang amat aku hargai, Aku Terima Nikahnya, tulisan Ust Hasrizal. Buku yang membuatkan aku jatuh cinta padanya pada kali pertama ia muncul di website saifulislam.com, kini berada di tanganku.

Terima kasih kepada Long yang mengorbankan tenaga dan masa sehingga sampai ‘mutiara’ tersebut padaku.

SMS buatku

SMS dikirim tidak mengira waktu, sehinggakan sewaktu menghadiri lecture juga tidak terlepas daripada menerima kiriman sms.

https://i0.wp.com/www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/301018/2/istockphoto_301018_taking_picture_with_the_handphone.jpg

Tetapi seolah terpanggil, minda ini seolah tidak mampu untuk memberikan fokus sepenuhnya kepada pengajaran selagi mana SMS yang diterima
tidak dibuka.

Refleksi diri

Beberapa sikapku kepada penerimaan sms dan bungkusan membuatkan aku berfikir sejenak. Tidak ada siapa yang memaksaku untuk gembira menerima sebuah bungkusan, tidak ada siapa yang memaksaku untuk membuka sms ketika pengajaran sedang berlangsung. Kesemuanya berlaku tanpa paksaan, seolah
telah menjadi sebahagian daripada tindakanku yang ‘natural.’

Setakat pemerhatianku juga seolah membuktikan hal yang sama. Ramai juga rakanku yang terpaksa berhenti dalam perbualan hanya kerana menerima sms. Tak kurang juga yang boleh berbalas sms, sekalipun pensyarah sedang mengajar di hadapan.

Sekiranya mampu untuk dibuat kesimpulan, manusia akan memberikan pemerhatian yang lebih, apabila namanya atau dirinya diseru.

Mesej dariNya, bagaimana kita?

“Wahai orang-orang beriman…”

“Wahai hamba-hambaKu…”

Biasa kedengaran seruan-seruan ini di dalam al-Quran? Bukankah DIA sedang menyeru kita untuk kita berikan perhatian?

Sejauhmanakah kita memberikan perhatian pada seruanNya, sepertimana yang telah kita berikan pada surat dan bungkusan yang diterima?

Sekiranya surat dan bungkusan boleh membawa kegembiraan sementara di duniapun telahpun kita memberikan perhatian dan sifat inkuiri, bukankah seharusnya mesej Quran yang bisa membawa kegembiraan dunia dan lebih-lebih akhirat seharusnya kita memberikan lebih perhatian lagi.

Seruan adalah buat diri

Tiadalah aku menulis ini sebagai satu pertanyaan bersifat provakasi buat para pembaca. Tetapi sekadar renungan, paling utama adalah kepada diri sendiri yang lebih layak untuk diberi peringatan dalam hal ini.

Rasanya masih jauh hubungan diriku dengan wahyu Ilahi.

Berikut adalah ringkasan artikel yang mampu saya karangkan daripada pengisian Bermula dari Anda, Bicara Minda dan Hati pada 29 Mac yang lalu. 

 Anak buah yang menangis

dscf6179-medium.jpg

Anak buahku, Hazim (tiada kaitan dengan cerita)

“Wekk…wekk…nak…nak….” Hazim yang baru berusia 2 tahun menangis teresak-esak. Entah apa yang dia mahu, aku tidak pasti.

Seminit…

5 minit….

Hah ni dah melampau, ini sudah sampai tahap mencabar kesabaranku yang sedang seronok membaca permulaan novel Ayat-ayat Cinta karangan EL-Shirazy.

“Eh, Hazim! Diamlah. Nak apa? Kalau bising lagi, uncle pok (pukul) baru tahu,” kataku dengan muka menyinga. Apa lagi, bukan bertambah diam, semakin kuat Hazim menangis.

Pok! Pok! Beberapa das pukulan khas untuk kanak-kanak aku halakan pada betis Hazim.

“Wek….Wekk” bertambah kuat. Aku kebingungan dan aku masuk ke dalam bilikku, nanti biarlah mama aku akan menguruskannya.

Di dalam bilik aku kembali memikirkan tindakan ku pada Hazim sebentar tadi…aku menyesali perbuatan ku…

Aku menyesal kerana telah melakukan tindakan yang sia-sia. Hazim baru sahaja 2 tahun, cakap pun tidak pandai, tapi aku pula memaksanya untuk bercakap dan berhenti menangis. Sungguh tidak wajar tindakan aku sebentar tadi, rasanya ingin sahaja aku memeluk Hazim untuk memujuknya.

dscf6211-small.jpg

Hazim, moga membesar dengan keimanan. Uncle Cap merinduimu

Marah yang sia-sia

Sekiranya anda adalah kakak atau abang kepada “aku” dalam kisah di atas, apakah tindakan anda kepada “aku” yang melakukan perkara yang sia-sia? Sekalipun kita mungkin sekadar mendiamkan diri, pastinya hati kita terdetik, kenapalah kurang pandainya “aku”, takkanlah diharapkan budak seusia 2 tahun untuk memahami pertuturan orang dewasa.

Ya, kita berasa tidak berpuas hati kepada aku kerana ‘aku’ telah melakukan perkara yang sia-sia, marah kepada sesuatu yang tidak akan berubah. Tetapi, dalam kejengkelan kita kepada ‘aku’, mungkin kita juga secara tidak sedar sering mengamalkan sikap tersebut, marah yang sia-sia.

Traffic jam, hujan lebat, suhu mencecah 40 darjah dan sebagainya adalah beberapa perkara lazim yang seringkali menyebabkan ‘mood’ atau emosi kita tidak stabil.

“Tengah panas ni, kau janganlah buat hal pula!”

“%^%E$ Traffic jam pula”

Marahkan traffic jam, marahkan cuaca dan suhu, adakah akan berubah keadaan itu? Tidak sekali-kali tidak. Namun, itulah sebahagian daripada kita sering lakukan. Marahkan yang sia-sia.

Bagaimana seharusnya?

Saya tidak menafikan bahawa emosi manusia akan terpengaruh dengan unsur-unsur luar yang di luar kawalan kita. Tetapi manusia, bukanlah seperti tindak balas kimia, sekiranya menerima rangsangan, maka akan terjadinya reaksi. Tetapi manusia diberi kurnia akal yang waras untuk mengendalikan reaksi yang relevan kepada sesuatu yang terjadi kepada kita.

Sebagai contoh, sekiranya bas 99C yang kita naiki, terperangkap di dalam jam, tambahan pula kita sudah lewat ke kelas. Suasana yang pastinya merangsang emosi untuk berasa marah. Sekiranya kita ingin menjadi seperti bahan kimia, maka zahirkanlah kemarahan kita. Sumpah seranahlah pada para kenderaan yang menyesak di jalan raya. Tampilkan muka yang masam ketika berjumpa dengan rakan-rakan. Semangat belajar menurun kerana kesesakan.

Tetapi sekiranya kita ingin menjadi manusia yang proaktif, tapislah emosi marah itu dengan tindakan yang relevan. Masa di dalam bas, mungkin boleh kita gunakan untuk membaca nota-nota kuliah yang telah pun kita terlewat menghadirinya. Sekurang-kurangnya tidaklah kita membuang masa di dalam bas menanti destinasi, tambahan pula kita telah manfaatkan masa untuk membuat pra baca nota kuliah. Tidakkah ia menguntungkan kita?

Jadilah proaktif bukan reaktif

Bermula daripada anda, pilihlah antara proaktif dan reaktif. Begitulah tajuk perbincangan dalam Bicara Minda dan Hati siri ke-5 yang telah berjaya dilaksanakan pada 29hb April yang lalu. Perbincangan di atas, bolehlah saya kategorikan sebagai rngkasan kepada diskusi saya bersama siswa dan siswi tempoh hari.

Sebagai pengakhiran, suka untuk saya kongsikan beberapa ciri orang yang proaktif yang mampu saya garapkan daripada beberapa buku yang dikaji:

1. Fokus kepada apa yang mampu kita ubah (cirlce of influence) daripada kepada sesuatu yang tidak dapat kita ubah (circle of concern)

2. Mengambil inisiatif, menjadi sebahagian daripada penyelesaian kepada sesebuah organisasi,  bukan sebagai beban

3. Ada ‘filter’ atau butang ‘pause’ sebelum bertindak. Rujuk kisah di atas

4. Mengambil tanggungjawab lebih daripada menyalahkan mana-mana pihak yang lain

5. Perhatikan bahasa yang kita gunakan. Banyakkan penggunaaan saya mahu (I want or I chose) daripada menggunakan saya terpaksa ( I have..)

Wallahu’alam
Bermula daripada anda, selamat berjuang!

Rujukan:

Stephen R Covey, 7 Habits of Highly Effective People, The Business Libarary, 1996

Sean Covey, 7 Habits of Highly Effective Teens, Franklin Covey Co. 1998

Kuliah 7 Habits daripada Hasrizal Abd Jamil (saifulislam.com)

Saudara Bukhari (memberikan banyak sumbangan idea)

Aku takde masa?? 

“Aku takda masa ar…”

“Aku sibuk minggu ni…”

Pelbagai lagi ayat yang biasa kedengaran. Betul atau tidak, hendaklah kita bersangka baik. Percubaan memahami niat seseorang hanya menimbulkan syak wasangka yang sekaligus menjemput jarum sang syaitan di hati kita. Tambahan, hal ini hanya akan membuat jiwa kita tertekan kerana sangkaan-sangkaan kita.

Merenung jauh

Merenung jauh… 

Rasanya ayat-ayat di atas tidak sekadar didengar, tetapi kita juga turut sama mengungkapkan. Saya juga tidak terlepas daripada mengungkapkan ayat-ayat tersebut. Kenapa lama tak update blog. kenapa lama tak datang rumah dan pelbagai soalan yang sering kali diri ini akan menggunakan alasan tidak cukup masa. Benarkah?

Kenangan di KMB

Isu sama ada tidak cukup masa atau kurang mahir mengurus masa telah saya pelajari sepanjang pengajian di KMB, ALhamdulillah. Menjadi sebahagian daripada pimpinan mahasiswa KMB telah menyebabkan hampir saban hari disibukkan. Mahu tidak mahu, sedikit sebanyak, masa kepada akademik terpaksa dikurangkan. Alasan? Sekali lagi, tak cukup masa.

Setelah tamat penggal memimpin, sedikit sebanyak saya dan rakan-rakan bersyukur kerana kini kami berpeluang untuk mengalihkan fokus kepada akademik kami.

Seharusnya masa untuk mengadap buku dan berdiskusi ilmiah dengan rakan-rakan siswa lain berkaitan dengan subjek lebih giat dapat dijalankan. Tetapi hal tersebut tidak berlaku. Apa yang berlaku adalah waktu malam yang seringkali saya gunakan untuk membincangkan masalah-masalah siswa dan merangka program, telah saya gunakan untuk berborak-borak dengan rakan seblok bahkan blok yang lain juga.

Setelah beberapa minggu keadaan itu berlaku, saya mula tersedar. Kalau sebelum ini tidak cukup masa adalah alasan yang munasabah, kini apa lagi alasan saya, andai assigment tidak dapat disiapkan? Tak cukup masa, atau sebenar saya sendiri yang tak bijak dalam mengurus masa?

 

pict0005.jpg

Kenangan di Mount Buller 

Kononnya ikut Fiqh Keutamaan

Buku bertajuk Fiqh Keutamaan karangan Sheikh Qaradhawi benar-benar mewujudkan titik perubahan dalam hidup saya. Pelbagai ‘blind spot’ ummat Islam telah diterangkan dalam buku tersebut.

Antara yang menarik adalah kesilapan umat dalam melebihkan hal yang sunnah (mengikut istilah fiqh, atau bahasa kita, sunat) daripada hal yang wajib. Sebagai contoh beliau telah menceritakan bahawa tindakan seorang Muslim untuk berpuasa sunnah sehingga menyebabkan tubuhnya lemah sehingga menjejaskan produktiviti dan amanahnya sebagai seorang pekerja adalah sesuatu yang tidak patut kerana puasa itu sunat manakala amanah itu wajib. Maka menurut keutamaannya, adalah lebih baik untuk Muslim tersebut untuk tidak berpuasa, dan mampu memberikan yang terbaik terhadap amanahnya.

Mungkin kerana terlalu tergopoh gapah dalam mengamalkan ilmu yang baru, saya sering meninggalkan amalan-amalan sunnah yang sunat seperti berwirid dan solat sunat rawatib atas alasan saya perlu segera ke kelas untuk menyiapkan assigment. Assignment adalah amanah maka ia menjadi kewajipan untuk saya siapkan.

Namun, apa yang berlaku di kelas, kebiasaannya saya akan mulakan dengan berborak-borak dengan rakan sekelas (berborak lagi, saya ni orang yang banyak cakap barangkali) selama 10-15 minit sebelum memulakan kerja. Bukankah sepatutnya saya boleh gunakan masa tersebut untuk berwirid dan solat sunat?

“Walk the talk”

Saya sering mendengar kata-kata ini daripada sahabat seAdeladie, Syukri. Mungkin melambangkan perwatakan beliau yang tidak suka berpolemik dan berslogan, tetapi lebih fokus kepada output daripada hasil perbincangan. Eh, tercerita pasal Syukri pula…

Walk the talk. Dirujuk kembali kepada kes saya yang meninggalkan amalan-amalan sunat semata-mata untuk menyiapkan sesuatu yang wajib saya yakin bukan itu masalah sebenarnya.

Yang menjadi masalah adalah sejauh mana kita benar-benar “walk the talk” ataupun berpegang dengan apa yang telah kita putuskan. Sekiranya dirujuk kepada fiqh keutamaan, antara berborak kosong dan bersolat sunat dan berwirid, Insyaallah saya yakin setiap orang mampu menjawabnya.

Berhati-hati sebelum mengungkapkan

Saya ingin menyeru kepada saya terlebih dahulu, dan sahabat-sabahat pembaca. Berhati-hatilah dan fikirkan semasaknya sebelum kita memberikan alasan tidak cukup masa dan sebagainya. Tidak ada masalah untuk mengungkapkannya, selagi mana kita benar-benar berpegang dengan kata-kata tersebut dalam erti kata kita telah pun membuat perancangan, dan sememangnya tidak ada slot masa untuk menunaikan sesuatu kerja.

Mungkin inilah jawapan kepada persoalan, kenapa lama tidak mengemaskini blog. Saya akui, saya masih belum mahir menyusun dan mengurus masa dengan baik, sehingga agenda mengemaskini blog terlepas daripada perancangan.

Wallahu’alam

shah2873

Aktiviti-aktiviti akan datang:

29hb Mac – Speaker Bicara Minda dan Hati

5hb April – AJK Sambutan Maulidur Rasul Adelaide

Alhamdulillah, saya selamat tiba di Adelaide.

“Cap, start la packing daripada sekarang. Nanti tak kelam kabut.” kata Mama padaku beberapa hari sebelum keberangkatan ke Adelaide.

Aku hanya mengangguk, tanda setuju. Tapi realitinya anggota badanku begitu berat untuk berbuat demikian. Bukan kekurangan tenaga yang menjadi faktor, bukan kesedihan meninggalkan tanah air yang menjadi alasan, tapi kesayuan hati meninggalkan orang-orang yang dikasihi menyebabkan saranan Mama tidak mampu untuk kulakukan segera.

Demi perjuangan, aku teguhkan semangat. Hanya malam sebelum keberangkatan aku mula mengemas. Buku-buku ku susun dengan teliti, agar mampu mengoptimakan 30kg yang diperuntukkan untuk barang yang akan di-check in.

Agak malang, mungkin didikan daripada Allah buatku, akibat kelam kabut, aku tertinggal suatu barang yang agak penting, iaitu charger untuk laptopku. Sementara belum tiba charger laptop dari Malaysia, terpaksa kubiarkan sahaja laptop-ku tersadai seketika. Juga hal ini menjawab persoalan, kenapa aku sudah lama tidak mengupdate blogku.

Terima kasih kepada mama abah dan pihak yang membantuku dalam proses penghantaran charger. Moga Allah sampaikan charger itu.

Salam rindu buat mama abah.

shah2873

Semakin hampir ke saatnya, semakin bertambah kesayuan di hati. Hampirnya saya kepada saat yang bakal memisahkan anggota yang zahir dari mereka yang ku kusahi. Mama, Abah, dan mereka yang penting dalam kamus hidup.

Antara simptom kesayuan, seperti tiada mood, hiba dan sebagainya telah saya rasai bayangannya, sejak 1-2 hari yang lalu. Bayangkan malam ini saya akan berlepas dari KLIA, barang-barang masih belum dikemas ke dalam beg.

Setakat ini sahaja dahulu. Memandangkan banyak perkara yang perlu disiapkan pagi ini. Buat mama, abah, abang dan kakak, sahabat-sahabat seperjuangan, para ustaz ustazah yang pernah saya manfaatkan ilmu, dan kepada sesiapa yang berkenaan, saya ingin mengungkapkan Jazakumullah khair, moga Allah memberikan balasan yang baik buat anda semua sebagai tanda penghargaan saya atas jasa baik anda semua sepanjang percutian di Malaysia.

Doakan pemergianku diiringi keberkatan dan kejayaan.

img_0153-large.jpg

Keberangkatan ke Adelaide buat pertama kali, 2005

pict0025.jpg

Pemergian buat kali yang kedua, 2006 (bersama ibu dan kakak)

Program 1:

Seminar Al-Quran Menjana Kemajuan Sains dan Teknologi

Anjuran

Dengan Kerjasama

 

Seminar ini dianjurkan dengan kerjasama pihak Karangkraf Sdn Bhd, dengan Majalah I sebagai majalah rasmi bagi seminar ini.

Tarikh & masa : 23 Februari 2008 bermula 0800H higga 1800H

Tempat : Dewan Bestari, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kem Sg Besi, 57000 Kuala Lumpur

Yuran : RM20 untuk pelajar dan RM23 untuk bukan pelajar

Ahli Panel :

 

Dr Jamnul Azhar Mulkan – Mukjizat Sains Dalam Al-Quran.

Prof Dr Mohd Yusof Hj Othman – Sains & Teknologi Dari Perspektif Islam.

 

Dr Danial Zainal Abidin – Al-Quran Membina Minda Saintifik.

Pembayaran : sila buat pembayaran atas nama Surau Jumaat Al-Jazari

                          no akaun : 14014010058785 (Bank Islam)

Urusetia :  

a. 012-4747453 (Zul)

b. 017-2904193 (Syafiq)

c. 012-4094408 (Joy)

 

Emel  : seminarupnm@hotmail.com

Kenderaan transit akan disediakan bagi peserta yang menaiki pengangkutan awam dari Stesen LRT Tasik Selatan ke tempat seminar.

Bagi peserta dikalangan pelajar, sila sertakan salinan kad matriks anda pada hari pendaftaran ataupun anda boleh emelkan kepada kami untuk pengesahan.

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 20/2/2008

Bayaran merangkumi kertas kerja dan makan

 

SILA KLIK DI SINI UNTUK MUAT TURUN BORANG PENYERTAAN

 

Borang pendaftaran hendaklah di fax ke nombor 03-9056 5911 atau email ke seminarupnm@hotmail.com

atau

 

SILA KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR SECARA ATAS TALIAN (ONLINE)

Penyertaan hanya akan diterima setelah pembayaran dibuat. Sila bawa sekali resit pembayaran pada hari seminar sebagai bukti pembayaran.

Lebih lanjut, sila lawati http://www.upnm.edu.my/media/v3/index.php?option=com_content&task=view&id=72

2. Seminar Kekeluargaan

PROGRAM    :  Seminar Keluarga Muslim – Mencari Keberkatan Di Akhir Zaman
TARIKH         :   1   MAC 2008
HARI            :   SABTU
MASA          :   8.00 pagi – 1.00 t/hari
TEMPAT       : UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA,GOMBAK
KERTAS KERJA:
1. HUBUNGAN IBU BAPA DAN ANAK MENURUT ISLAM
oleh: Ust. Hasrizal Abd. Jamil http://www.saifulislam. com
Kaunselor, Institut Jantung Negara
2. PENGURUSAN KEWANGAN KELUARGA YANG DIBERKATI
oleh: Ust. Hj. Zaharuddin Hj. Abd. Rahman http://www.zaharuddin. net
Pensyarah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.
ANJURAN:
WAZIERA CENTRE,
PUSAT BIMBINGAN AL-QURAN, FARDHU AIN & BAHASA ARAB,
No.1-2, Jalan Pgn A/1, Pinggiran Batu Caves,
68100 Batu Caves, Selangor
UNTUK PENDAFTARAN :
NO TEL ;019- 3326375
              019- 2518447
              012- 6533084
20hb Februari merupakan tarikh kepulangan saya ke Adelaide. Selain soal kesedihan meninggalkan ibu bapa tercinta, anak-anak buah yang cute mute, program-program yang menarik selepas 20hb Feb juga menyumbang kepada kesedihan di hati.
123739752l.jpg
Mama dan Danisya
Mungkin meninggalkan orang yang tersayang boleh diubati dengan “call”, surat, email dan sebagainya. Tetapi terpaksa meninggalkan program-program yang menarik seperti di atas, tiada ubat yang benar-benar berkesan.
638312286l.jpg
Danisya dan Haziq 
Tidak tahu mengapa, setiap kali saya mengiklankan program-program yang tidak mampu saya hadiri, saya berasa sedikit tenang. Benarkah dengan berkongsi mengurangkan tekanan?
184569611l.jpg
Hazim…
Bagi yang berkesempatan saya selaku promoter tanpa bayaran ingin menjemput anda semua untuk hadir ke program ini.

 

stuck-kat.jpg

 Kasihan pada kucing tersangkut. Sumber:funny-cats.blogspot.com

Sejak 2-3 hari ini saya telah cuba menyambung penulisan tentang diskusi buku Detik-detik hidupku karangan Zainab al Ghazali. Saya telah pun menyiapkan tulisan tersebut. Tapi saya masih merasakan tidak bersedia untuk meletakkannya di dalam blog sebelum saya memastikan bahawa tulisan saya tidak disalah fahami. Bagi saya, lebih baik tidak faham daripada salah faham.

Kini saya masih mengusahakan untuk memberikan tulisan ini kepada beberapa orang sahabat yang dipercayai untuk meminta komen mereka sebelum diletakkan dalam blog ini.

Menuntut ilmu tidak sesukar menyampaikan ilmu. Inilah yang saya rasakan.

Apa pendapat anda?